GenelİncelemeYazılım

Linux İle Windows Arasındaki Farklar

Linux nedir?, Windows nedir? Linux ve Windows arasındaki farklar nelerdir?

İş ya da kişisel kullanım amaçlı bir işletim sistemi seçerken en çok karşılaşılan iki seçenek; Linux ve Windows işletim sistemleridir. Benzer özelliklere sahip olduğu düşünülse de aslında tek ortak noktaları ikisinin de işletim sistemi olması demek mümkündür. Kuracağınız sistemin gerekliliklerine göre Linux ve Windows arasındaki farklar konusunu araştırmanız alacağınız verimi artırmaya yardımcı olacaktır.

Linux İle Windows Arasındaki Farklar

Kullanıcılar arasında henüz Windows kadar tanınırlığı olmasa da Linux işletim sistemi de günden güne adından daha fazla söz ettirmektedir. Aralarında bir rekabet ortamı olsa da hem kullanım alanları hem de özellikleri nedeniyle aslında ayrı ayrı ele alınması gereken farklı sistemlerdir. Linux ve Windows arasındaki farklar dosya isimlendirme başlıklarından kontrol panellerine kadar uzayan bir liste hallindedir. Windows ve Linux farklarına geçmeden önce bu işletim sistemlerini ele alalım.

Windows İşletim Sistemi Nedir?

Windows nedir? diye kısaca açıklayacak olursak; ilk sürümü 1985 yılında piyasaya sürülen Windows işletim sistemi, Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Görsel iletiler ve grafik arayüzler yardımıyla komut verme, programları çalıştırma gibi işlemler hem klavyeden veri girerek hem de mouse hareketleri ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu kolaylık Windows’un mevcut pazarda en çok kullanılan işletim sistemi olma özelliği kazandırmaktadır. Bu konudaki en büyük rakibi ise Linux işletim sistemidir.

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Peki diğer bir işletim sistemi olan Linux nedir? 1991 yılında Finlandiyalı bir bilgisayar programcısı tarafından oluşturulmuştur. Linux işletim sistemi ‘açık kaynaklı kod yazılımı’ sistemi olarak tanımlanabilmektedir. Yani -geliştiricisinin de planladığı üzere- paylaşımcı ve çoklu kullanıcı ağına sahiptir ve bu sayede kullanıcılar yazılıma müdahale ederek geliştirebilmektedir. Ülkemizde de yazılımcılar tarafından geliştirilen ve kullanılan Linux sürümleri mevcuttur.

Linux İle Windows Arasındaki Farklar
Linux İle Windows Arasındaki Farklar

Windows ve Linux Sistemleri Arasındaki Farklar

Temelde her ikisi de bilgisayar işletim sistemidir ve bilgisayar kullanıcılarının işlerini kolaylaştırmak üzere hizmet vermektedir. Fakat çok da derine inmeden, yüzeysel özellikleriyle bile oldukça farklı sistemler olduğu kişilerin gözünden kaçmamaktadır. Windows ve Linux işletim sistemleri arasındaki temel farklar;

  • İki işletim sistemi arasındaki en belirgin ve en temel fark Windows’un kapalı Linux’ın ise açık kaynaklı işletim sistemi oluşudur.
  • Windows işletim sistemlerinde kod değiştirilememektedir, kullanıcı işletim sistemini olduğu haliyle kullanmaktadır. Fakat Linux işletim sistemlerinde kaynak koda erişilebilmektedir ve kullanıcılar ihtiyaçlarına göre değiştirme hakkına sahiptir.
  • İki sistem arasında önem arz edecek bir diğer fark ise verilerin toplanmasıdır. Linux kullanıcı verilerini toplamazken, Windows tüm kullanıcı ayrıntılarını toplamaktadır. Bu gizlilik sorunlarını ortaya çıkartan bir durumdur.
  • Windows’ta programları kapatabilmek için birden çok işlem yapmanız gerekmektedir. Bu noktada kapattığınızı düşündüğünüz programlar hala çalışır halde, kayıt halinde olabilmektedir. Linux işletim sistemleri bu açıdan daha güvenilir bir deneyim sunmaktadır.
  • Linux; Google, Twitter, Facebook gibi kurumsal kuruluşlar tarafından tercih edilmektedir. Windows ise çoğunlukla iş insanları ve oyuncular tarafından kullanılmaktadır.
  • Her iki işletim sistemi de sürücü ve donanım desteği açısından aynı önceliğe sahiptir.
  • Windows’un geniş bir oyun yazılımı koleksiyonu varken Linux işletim sistemlerinin yazılım havuzu daha çeşitli ve kullanıma açıktır.
  • Her iki işletim sistemi de satın alınabilir teknik servis hizmeti sunmaktadır. Fakat bu noktada Linux işletim sistemlerinin daha yetersiz kaldığı ve kullanıcı beklentilerini karşılayamadığı görülmüştür. Bu konuda Windows’un gerisinde kaldığı düşünülmektedir.

Windows işletim sistemi ile ilgili diğer faydalı yazılarımızı da okumadan geçmeyin;

USB Bellekten Windows 10 Yükleme Nasıl Yapılır? [Resimli Anlatım]

Windows 10 Güvenli Mod Nasıl Açılır?

Windows 10 Güncelleme Kapatma 2020 – [Resimli Anlatım]

Linux ve Windows arasındaki farklar nelerdir? sorusu için genel olarak yukarıdaki farklardan bahsedebilsek te, iki işletim sistemi arasında kullanım alanı açısından bir çok fark sayılabilir. İki işletim arasındaki farklara aşağıdaki yorum kısmından sizler de ekleme yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu