Genelİnternet

Nesnelerin İnterneti Nedir ?

Fiziksel nesnelerin birbirleriyle ya da daha büyük organizasyonlarla bağlantılı olduğu iletişim ağı, nesnelerin interneti nedir sorusunun cevabıdır. Kısaca; akıllı cihazların birbirleriyle iletişim kurması ve haberleşmesidir. Teknolojinin bu denli hızlı geliştiği günümüzde, nesnelerin interneti küçük ev aletlerinden tutun da akıllı şehirlere kadar uzanabilmektedir. Burada oluşan veya ortaya çıkan veriler, büyük veri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Nesnelerin İnterneti Nedir ?

Nesnelerin interneti, ilk olarak Kevin Ashton tarafından 1991 yılında kullanılmış bir kavramdır. Nesnelerin interneti nedir denildiğinde kol saatinden tutun da birçok elektrikli cihazın birbiri ile iletişime geçmesine kadar uzanır cevabı verilebilir.

Örneğin; akıllı telefonla uyumlu olan akıllı bileklikler ile birlikte spor yapılabilmektedir. Vücudun tüm özelliklerine sahip olan akıllı telefon, akıllı bileklik sayesinde atılan adım ve yapılan faaliyetler doğrultusunda ne kadar kalori yakıldığını hesaplayarak kapsamlı bir analiz ortaya koymaktadır. İşte bu 2 cihaz arasında meydana gelen iletişim, nesnelerin internetini oluşturmaktadır.

Nesnelerin İnterneti Çalışma Prensibi

Nesnelerin interneti, bağlı olarak çalıştığı ortamlardan elde ettiği verileri toplamak, göndermek ve işlem yapmak için yerleşik olan işlemcileri, sensörleri ve iletişim argümanlarını kullanan akıllı cihazlardan oluşmaktadır. İletişim teknolojileri vasıtasıyla toplanan ve işlenen bu veriler, başta endüstri olmak üzere hayatın birçok alanında hızlı ve mantıklı karar alma süreçleri geliştirmektedir. Bunu yaparken de bünyelerinde bulunan depolama aygıtları ve bulut tarzı uygulamaları kullanır, ham verilerden bilgi üreten uygulamalardan ve insanlardan yardım alırlar.

Nesnelerin İnterneti Faydaları
Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti Unsurunun İşletmelere Sağladığı Faydalar

Nesnelerin internetine ait çok sayıda avantaj bulunmaktadır. Bunların arasından nesnelerin interneti unsurunun işletmelere sağladığı faydalar şu maddeler halinde sıralanabilir:

  • Çalışan verimliliğinin arttırılması
  • Daha fazla gelir elde edilmesi
  • Daha iyi iş kararları verilmesi
  • Genel iş süreçlerinin sağlıklı bir şekilde izlenmesi
  • Müşteri deneyiminin geliştirilmesi
  • Zamandan ve paradan tasarruf edilmesi
  • İş modellerinin entegre edilmesi ve uyarlanmasıdır.

Sorun çözmede çok büyük ve somut yararları olan nesnelerin interneti, işletme stratejilerini değiştirmek ve geliştirmek için işletmelere çeşitli fırsatlar sunmaktadır. Kısaca; sistematik sorunlar ve analizler, doğru değerlendirme ve yerinde aksiyonlarla işletmeler için bulunmaz fırsatlara dönüşür. Aynı zamanda bir işletmenin olmazsa olmazları arasında sayılan müşteri memnuniyetini arttırır. İşletmenin hem ekonomik hem de fiziki optimal çalışma düzeyinin tutturulmasını sağlar. 

Nesnelerin İnterneti Uygulama Alanları

Nesnelerin internetine ait pek çok uygulama alanı bulunmaktadır. Nesnelerin interneti uygulama alanları sayılmak istenirse;

  • Akıllı ev uygulamaları
  • Akıllı çevre uygulamaları
  • Akıllı şehir uygulamaları
  • Tedarik uygulamaları
  • Akıllı hayvancılık uygulamalarıdır.

Pubg Mobile Güncellemeleri Nasıl Alınır sorusunun cevabı yazımızda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu