Sosyal Medya

Sosyal Medyanın Zararları ve Yararları

Her gün bir yenisi eklenen ve sürekli geliştirilen sosyal medya platformları, hayatımızda geniş bir yer kaplamaktadır. Dijital ortamda herkesin fikrini dile getirebilmesi, bilgi paylaşımının karşılıklı olması ve günümüz teknolojik imkanlarıyla; sosyal medyanın hızla basılı medya ve televizyonların yerini alacağını söylemek mümkün görünüyor. Markaların sosyal medya üzerinden kampanyalar yürütmesi, sosyal medya uzmanlığı gibi meslekler türemesi gibi iş olanakları bir yana bırakıldığında sosyal medyanın gelişimiyle ilgili bir sürü soru da doğmaya başlamaktadır. Sosyal medyanın zararları ve yararları nelerdir, sosyal medyanın etkileri ne kadar öngörülebilir?

Sosyal Medyanın Zararları ve Yararları

İnternet erişimi olan her birey kendisine bir sosyal medya profili oluşturabilmektedir. İnternetin genel amacı bilgiye hızlı erişim olarak düşünülse de günümüzde kişiler merak ettikleri, sevdikleri insanlarla iletişim amacıyla sosyal medyayı sıkça kullanmaktadır. Diğer kullanıcılar ile iletişim kurmaya, fotoğraf ve videolar paylaşmaya olanak sağlayan sosyal medya platformları, satış odakları şirketlerin de tanıtım ve pazarlama aracı olarak kullanılmaktadır.

Sosyal medya faydalı mı
Sosyal medya faydalı mı

Sosyal medyayı kişiler ve kurumlar adına yararlı kılan, kullanıcıların profillerini bu yönde kullanmayı tercih etmeleridir. Yararlı olduğu kadar doğru kullanılmadığı takdirde bireysel ve toplumsal birçok zarara yol açabileceği unutulmamalıdır. Sosyal medya platformları bünyesinde pek çok olanak barındırsa da bu olanakların nasıl kullanılacağı da önem arz etmektedir. Kullanıcı farklarına göre sosyal medya zararları ve yararları nasıl ayrılabilir?

Sosyal Medya Zararları

Sosyal medya zararları başlığı ne yazık ki birçok alt başlıkta incelenebilecek durumlar yaratabilmektedir. Bunların ise en çok üzerinde durulması gereken nokta kişiler üzerindeki psikolojik etkileridir.

  • Sosyal medya kontrolsüz kullanıldığı takdirde bir bağımlılık yaratabilmekte ve kişilerin düşüncelerini, davranışlarını, tercihlerini etkilemeye başlayabilmektedir. Bunların başında ise takdir edilme, beğenilme kaygısı gelmektedir. Stres ve endişeyi tetikleyen bu unsurlar, zamanla huzursuzluk ve depresyona ilerleyebilmektedir.
  • Konsantrasyon ve uyku bozuklukları ise sosyal medya bağımlılığı olan kişilerde en çok görülen etkilerdendir.
  • Sosyal medya platformlarının varlığı aile ve arkadaşlık ilişkilerini zedeleyebilmektedir. İlişkilerde güvensizlik, zamanla iletişimin azalması, gerçek dünyadan kopukluk gibi durumlar sosyal medyanın en çok şikayet edilen ve henüz zararları tahmin edilemeyen etkilerindendir.
  • Sosyal medya kişilerde narsizmi de tetikleyebiliyor. Beğenilme arzusu, diğerlerinden farklı olduğunu gösterme çabası insanların fotoğraf çekip paylaşmak için aktivitelerde bulunmasına neden olmaktadır.
Sosyal medyanın zararları
Sosyal medyanın zararları

Sosyal Medya Yararları

Sosyal medya platformlarının bireysel zararlarını tahmin etmek kolay olsa da yararlarından bahsetmek daha kolay bir durumdur. Toplum genelinde bakıldığında sosyal medya sayesinde ortaya çıkan içerik yöneticisi, sosyal medya uzmanı, gibi iş kollarının açığa çıkması olumlu etkilerin başında gelmektedir.

  • Sosyal medya platformları sayesinde eski arkadaşlarınızla yeniden iletişime geçmek, yeni arkadaşlıklar edinmek daha kolay bir hal almıştır.
  • Kişilerin özgürce düşüncelerini paylaşabilmesi ise özgüvenlerinin yerine gelmesini sağlamaktadır.
  • Sosyal medyanın tartışılmaz en yararlı yönü ise yardıma ihtiyacı olan kişilerin seslerini daha hızlı duyurabilmeleridir.
  • Sosyal medya, kullanımı ne kadar tartışılsa da, kişiler arasındaki sınıf farkını da ortadan kaldıran bir platformdur. Kişilerin seslerini duyurmak, fikirlerini belirtmek üzere ilgili kişilere daha rahat ulaşabildiği, bakanlara ulaşarak dikkat çekilebildiği bir imkan yaratmaktadır.

Instagram’da Gizli Hesap Nasıl Görülür sorusunun cevabı, tüm detaylarıyla yazımızda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu