Film & Diziİnceleme

Filmlerde Kullanılan En İyi Açılar

Bu sahneyi bir yerden hatırlıyorum sanki dediğiniz oldu mu film izlerken. Belki yüzlerce film izlediniz ve bazı sahneler size hep tanıdık geldi değil mi? Çok film izlemekten oluyor sorusunu düşürmeyin sakın aklınıza. Çünkü bu olayın tek sebebi izlediğiniz filmlerde ki kamera açıları. Hemen hemen her filmde karşınıza çıkan bu açı tekniklerini sizler için derledik. İşte filmlerde kullanılan en iyi açılar;

Bakış Açınızı Değiştirin

Dolly Zoom – Vertigo Efekti

Bilindik en klasik ama en etkili yöntemlerden biriyle başlayalım. Dolly zoom adı verilen bu açı tekniğine özellikle Hitchcock filmlerinde çokça rastlanabilir. Çekilen objenin görüntünün tam ortasında tutulduğu bu yöntemde hareket halinde objenin boyutu değişmezken arka plan uzaklaşır ya da yakınlaşır. Bu açı tekniğine vertigo efekti de denilmektedir.

Omuz Üstü Atış

Over the shoulder shot – Omuz üstü çekim açısı

Özellik Türk dizilerinde başarısız bir şekilde sunulan bu yöntem de klasikler arasındadır. Over the shoulder shot adı verilen bu açı tekniği adından da anlaşıldığı gibi omuz üstü çekim açısıdır. Birbiriyle konuşan iki karakterden birinin yüzünün diğer karakterin omuz hizasından görüntülenmesidir. Al pacino filmlerinde bunun güzel örneklerine rastlayabilirsiniz.

Korku Açısı

Low angle shot – Korku açısı

Low angle shot adı verilen bu kamera açısı kabaca alttan çekim olarak bilinir. Karakterin göz hizası altından çekilen bu açının amacı izleyicide korku hissi uyandırmaktır. Çoğunlukla korku filmlerinde rastladığımız bu açı tekniği karakteri alttan yukarı doğru çektiği için hem karakter daha büyükmüş gibi görünür hem de sahnedeki tehdit ve korku algısını daha ön plana çıkarır.

Takılı Kalmak

Locked down shot – Takılı Kalmak

İşte sizlere sıra dışı bir kamera açısı olan Locked down shot. Woody Allen filmlerinde rastladığımız bu açı tekniğinde hikaye tek bir odak noktasında kilitli kalır. Arka plandaki olayları görse bile izleyici merkezdeki olaya odaklanır. Hani bazı sahneleri izlerken kendinizi gergin hissedersiniz ya. İşte bu tekniğin tam da yapmak istediği şey budur.

Daha Yavaş

Arc Shot – Daha Yavaş

Aksiyon filmlerinde rastladığımız bu açı tekniği özne takibiyle alakalıdır. Arc shot adı verilen bu açı tekniğinde kamera öznenin etrafında yarım ya da tam tur dönerek özneyi olayın göbeğine koyar.

Ağır Çekim

Slow Motion – Ağır Çekim

Başka bir çekim açısı olan ve Slow Motion denilen ağır çekim tekniğiyle de görüntü yavaşlatılarak ortaya çok iyi sahneler çıkarılabilir. The Matrix filmini izlediyseniz eğer bu açı tekniği size oldukça tanıdık gelecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu